BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 30, 2010

wedding saya

saya baru balik court, tapi kini saya perlu menyediakan hujahan lagi untuk kes nex monday...saya rasa adalah baik untuk saya merehatkan minda dahulu...

btw,kejap jek dah 2 bulan lebih usia perkahwinan saya....Alhamdulillah,kehidupan lebih tenang...just nak share beberapa wedding pics as i promised before...



mak kata,gambar nikah n malam berinai agak janggal kelihatan..
sy menjawap:yelah mak,kitaorg x pernah touching2 taw...gigil lah..



masa malam berinai with my family....mmmuaahhhhh



with all my opismates...thanks 4 coming




raja sehari punya keinginan,layankan sahajalah kan...





HaHaHaHA...no komen bout dis pics...en somi pun tak
terlayan saya yg sememangnya amat gemar bergambar


dats all....masa untuk saya mengoreng hujahan tanpa sebarang rencah....syabas!!!

Monday, December 27, 2010



when d "angel" flies away...will feel empty inside...sad,lonely
but must say ..everything will be ok...be fine
b patient n not in pain
of course,not to be selfish..

look...
this is what u wish
this is what you hope,u persuade him to do
n u believe that there is d best place
to continue d life...to seek d happiness
yeah,shd b happy n not to worry again..
it's time for me to smile..
thanks for everything..
as u said.."jika kita iklhlas,akan kekal selamanya"

Monday, December 20, 2010

ya,saya terima...

yahoo,dapat balik jb awal last week...hehehe
terasa macam zaman anak dara lagi
berjalan berdua-duaan dengan emak tercinta..
shopping....pusing2 bandar jb yg asyik jem sana sini...
lepak2 kt bilik emak beberapa jam pun yang saya mahu..
borak2 panjang dan berceloteh....

dan petang jumaat, pergi bawak mak jumpa doktor untuk ambil ubat.
alang-alang, mak suruh sy buat pemeriksaan sekali...
ops,bukan pemeriksaan pregnant ok...pemeriksaan kesihatan disebabkan saya selalu mengadu sakit dikawasan-kawasan tertentu...
sementara tunggu keputusan,saya menunaikan solat asar dan emak setia menunggu keputusan..

tapi..
keputusan doktor telah buat mak saya risau..
mak mula bercelaru...
saya???
tiada respon...entahlah.saya tak pasti...saya lebih kepada pasrah..
adakah kesan dari rasa yang sudah mati...??
lagipun, bukankah sakit itu penghapus dosa..

cuba merahsiakan dari en.somi...
tp sejauh mana seorang isteri dapat berselindung dari suaminya..
belum sempat ubat-ubat saya sorokkan,soalan dia telah menerpa..
owh,maafkan saya jika awak risau ok...

if u read this hubby,i hope ur prayer always for me..thanks 4 everything n dun worry,i am a strong woman :-)

n yes my mum...i luv u sooooooo much....no one can replace u...mmmmmmuuuuuuuaaahhhhh

Wednesday, December 15, 2010

"owh...at a right time..kelu!!"

yes,itulah status saya pada hr ini di facebook..

hanya seketika tapi mampu membuat hati saya ini menari kegembiraan..
kelu...itulah reaksi saya..bergetar jiwa saya...
tindak balas yang jujur..bukan paksaan atau rekaan..
itu sahaja yang mmapu saya lakukan..tidak,tidak mungkin lebih dari itu..

dosakah saya?
salahkah saya?

mereka boleh berkata,saya salah,saya berdosa berperasaan begitu...
tapi tahukah mereka bagaimana saya berperang..
saya berjuang untuk melawannya..
tahukah mereka apakah permintaan saya pada yang ESA...rintihan saya setiap masa...
wujudkah insan yang berdoa agar di tambahkan dosa-dosanya setiap saat dan waktu...
membuka ruang dan peluang untuk bersahabat dan menjawab pelawaan Syaitan..
katakan pada saya, siapakah mereka itu...

Ya Allah,hanya KAU yang tahu isi hati ku...KAU maha mendengar rintihan hati saya...dan KAU mengetahui tujuan penghijrahan ku...ampunkanlah Ya Allah....

Wednesday, December 8, 2010

Fated....

“Jodoh itu Takdir Allah,bukan tanda kekurangan nikmat Allah pada kita..”

Since one of my friends menulis tentang blog ini,saya tertarik dengan wording di atas nie...
Dulu sebelum saya mendirikan rumahtangga, saya tak berapa faham apa yang dikatakan jodoh itu di tangan Allah...bukan tak percaya, tapi tak berapa jelas aplikasinya dalam kehidupan duniawi ini..apalagi nak mengaplikasikan dalam kehidupan sendiri...
Sekuat mana saya nak melawan kekuasaan Allah, sepandai mana saya nak melangkau kebijaksanaan Allah...sejauh mana saya mampu berlari di dunia ini kerana ujian NYA...
Rancanglah pelbagai strategi , aturlah saya pelbagai rancangan, gunalah saya pelbagai input...tp apa yang telah tertulis,tetap tertulis untuk saya...
Begitulah juga jodoh...cintalah saya kepada si polan bin polan sepenuh hati, sayanglah saya pada si teruna hingga mati...tapi tetap tertulis siapa jodoh saya...sesunggguhnya sebaik-baik perancangan, adalah perancan DIA..
Ciptalah pelbagai alasan, wujudlah pelbagai penyebab...katalah pelabagai kesalahan...sesungguhnya Jodoh iti Takdir Allah...
Tak perlu marah apatah lagi mengeji dan mengutuk...buanglah rasa dendam...sesungguhnya persahabatan ini ikhlas dan perhubungan itu juga ikhlas...hanya kita...hati kita tahu...pure innocent eyes...
“YA Allah...KAU muliakan dan sayangi orang-orang yang sentiasa berada dihati dan ingatanku, berkati keluarganya, sihatkan tubuh badannya, limpahkan rezekinya, jauhkan dari fitnah penganiayaan dan penghinaan, suburkan benih keimanan dengan penuh rasa kasih dan saying serta takwa,makbulkan cita-citanya yang murni...”amin
Salam maal hijrah ......

Monday, November 29, 2010

oh no....no n no...

aduss...what happen??
jin yg makan ker saya yg makan nie...confirm,sblm makan dah baca doa..
iskhhh...tp macam tak kenyang jek makan, even dah 3 pinggan...

bfast:nasi goreng + bihun soto
lunch:bihun goreng + mee goreng + roti sardin

n ader gak tragedy 2 ketul burger n steamboat 4 dinner...

owh...apakah?siapakah????

hasilnya...pg td en somi tegur..

"macam dah ketat jek baju nie"
dgn yakinnya aku menjawap "x ah,perasaan awak jek tue.lgpun,jenis kain dia mmg macam nie"....sememangnya dalam hati saya mengiyakan dan mengharap janganlah dia suruh tuko baju...hehehhe

what to do....kena diet ker...camner nak diet...makanan depan mata jek..sedap2 lak tue...owh,alasan yg saya ciptakan...

cepatlah tuan hakim,mana en loyer nie...saya dah tak sabo mahu menjalankan kes ini...

Tuesday, November 23, 2010

perfect mum....

untuk saya,mak saya sangat perfect...sempurna serba serbi..
sangat mengkagumi ketabahan dia...kekuatan dia...
kesabaran dia....kecantikkan dia...kebijakkan dia
Alhamdulillah,saya dilahirkan dari perut dia...Hjh Zainon Bt Abd Shukor...

ketika menziarahi ibu dan bapa saudara sambil mengenalkan en somi kepada mereka,
cerita-cerita lama...kisah disaat hero dan heroin ini dibesarkan oleh mak saya...
tanpa saya sedari ketika bercerita...air mata saya bergenang...
jika mampu saya iklankan pada dunia...bangganya saya menjadi anak kepada mak dan abah saya..

kemudian,saya tertanya...mampukah saya jd sesempurna mak saya...
setabah mak saya...sekuat dia...sebijak dia..
dan saya bertanya lagi...mampukah saya memberi dia kebahagian,membawa senyuman dan membalas semua pengorbanan dia ketika membesarkan saya...
soalan yg tidak mungkin saya jumpa jawapan...
i luv u so much mak abah.....thanks alot...

Friday, November 19, 2010

rapuh...

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

DALAM KEHIDUPAN "KEDUA"..JANGANLAH AKU MUDAH LUPA...

Tuesday, November 16, 2010

cinta...teman...

br bc email nie dr en somi...just nak share saje..

Kenapa kita menutup mata ketika kita tidur, ketika kita menangis, ketika kita membayangkan, ketika kita berciuman?

Ini karena hal terindah di dunia TIDAK TERLIHAT.

Kita semua agak aneh… dan hidup sendiri juga agak aneh…

Dan ketika kita menemukan seseorang yang keunikannya SEJALAN dengan kita.
Kita bergabung dengannya dan jatuh ke dalam suatu keanehan serupa yang dinamakan CINTA.

Ada hal – hal yang tidak ingin kita lepaskan…
Orang – orang yang tidak ingin kita tinggalkan.. .
Tapi ingatlah… melepaskan BUKAN akhir dari dunia, melainkan awal suatu kehidupan baru.
Kebahagiaan ada untuk mereka yang menangis, mereka yang tersakiti, mereka yang telah mencari, dan mereka yang telah mencoba.
Karena MEREKALAH yang bisa menghargai betapa pentingnya orang yang telah menyentuh kehidupan mereka.

CINTA yang AGUNG adalah…
Adalah ketika kamu menitikkan air mata dan MASIH peduli terhadapnya. .
Adalah ketika dia tidak mempedulikanmu dan kamu MASIH menunggunya dengan setia.
Adalah ketika dia mulai mencintai orang lain dan kamu MASIH bisa tersenyum sambil berkata ‘Aku turut berbahagia untukmu’

Apabila cinta tidak berhasil… BEBASKAN dirimu…
Biarkan hatimu kembali melebarkan sayapnya dan terbang ke alam bebas LAGI…
Ingatlah…bahwa kamu mungkin menemukan cinta dan kehilangannya. ..
Tapi, ketika cinta itu mati… kamu TIDAK perlu mati bersamanya.. .
Orang terkuat BUKAN mereka yang selalu menang, MELAINKAN mereka yang tetap tegar ketika mereka jatuh.
Entah bagaimana dalam perjalanan kehidupan, kamu belajar tentang dirimu sendiri dan menyadari bahwa penyesalan tidak seharusnya ada.
HANYALAH penghargaan abadi atas pilihan – pilihan kehidupan yang telah kau buat.

TEMAN SEJATI…
Mengerti ketika kamu berkata ‘Aku lupa’
Menunggu selamanya ketika kamu berkata ‘Tunggu sebentar’
Tetap tinggal ketika kamu berkata ‘Tinggalkan aku sendiri’
Membuka pintu meski kamu BELUM mengetuk dan berkata ‘Bolehkah saya masuk?’

MENCINTAI…
BUKANlah bagaimana kamu melupakan, melainkan bagaimana kamu memaafkan.
MEMAAFKAN…
BUKANlah bagaimana kamu mendengarkan, melainkan bagaimana kamu mengerti.
MENGERTI…
BUKANlah apa yang kamu lihat, melainkan apa yang kamu rasakan.

Lebih berbahaya mencucurkan air mata dalam hati, dibandingkan menangis tersedu – sedu.
Air mata yang keluar dapat dihapus, sementara air mata yang tersembunyi menggoreskan luka yang tidak akan pernah hilang.

Dalam urusan cinta, kita SANGAT JARANG menang.
Tapi ketika CINTA itu TULUS, meskipun kalah, kamu TETAP MENANG hanya karena kamu berbahagia dapat mencintai seseorang LEBIH dari kamu mencintai dirimu sendiri.

Akan tiba saatnya dimana kamu harus berhenti mencintai seseorang. BUKAN karena orang itu berhenti mencintai kita MELAINKAN karena kita menyadari bahwa orang itu akan lebih berbahagia apabila kita melepaskannya.

Apabila kamu benar – benar mencintai seseorang, jangan lepaskan dia.
Jangan percaya bahwa melepaskan SELALU berarti kamu benar – benar mencintai MELAINKAN… BERJUANGLAH demi cintamu.
Itulah CINTA SEJATI

Lebih baik menunggu orang yang kamu inginkan DARIPADA berjalan bersama orang ‘yang tersedia’.
Lebih baik menunggu orang yang kamu cintai DARIPADA orang yang berada di sekelilingmu.
Lebih baik menunggu orang yang tepat kerena hidup ini terlalu singkat untuk dibuang dengan hanya dengan ‘seseorang’.
Kadang kala, orang yang kamu cintai adalah orang yang PALING menyakiti hatimu dan

kadang kala, teman yang membawamu ke dalam pelukannya dan menangis bersamamu adalah cinta yang tidak kamu sadari.
And now find U’r Love …

Jgn mnyalahkan org lain apabila kamu trluka.. Kerana yg blaku merupakan ujian atau pembalasan akibat perbuatan kamu sdiri..klu sbgai ujian, knp perlu mngalah..??

Adakah kerana kamu seorang yg lemah..?? Tidakkh kamu malu pd mereka yg xprnh knl ape itu cinta tp masih brsyukur krn msih lg dberi peluang utk hidup & beramal…

Adakah kita dilahirkan ke dunia ini hanya utk bercinta..??

Hidup kena terus..!!

Saturday, November 13, 2010

kehilangan besau...

hahhahaha....tajuk tak tahan..macam apa yg hilang..
act,about kehilangan berat badan yang ntah ke mana..
ramai yg bertanya "zai,nape kurus sgt"..."anie,merana ker?" tak kurang gak yang berkata "muka cengkung r,dah tak comel" dan ramai jugak yang ingin berkongsi rahsia kurus...ops bukan kurus tapi kehilangan berat badan...esp 4 those yg nak kahwin...

saya sendiri tak ada jawapan utk soalan2 tue...yes,saya kehilangan lebih 10 kilos tanpa saya sedari...

diet??x jugak...cuma sy banyak "makan hati"...bila "makan hati" terlalu banyak...maka tak seleralah nak makan nasi,mee,ayam,daging,ikan mahupun kupang dan kerang...perangai saya sejak zaman uia lg,bila menghadapi tekanan udara yg mampat,saya akan beriadah..so disebabkan tekanan udara saya yg mampat dan terlalu padat sgt hingga tak mampu lagi utk bernafas,sy bykkan beraerobik...sampai satu tahap,saya mampu aerobik 3 kali sehari which is every session for more than an hour..

tue belum kira tdo lagi,tdo macam tak tdo...tdo pun ditemani air hujan yg telah membanjirkan bilik di rumah sewa..

ditambah tolak dengan menyorong beg ke mahkamah,"bergaduh" dan "mengelentong" di mahkamah...

so,bila makan ikut suka,- tdo, + aerobik, + kerja + menyeberangi banjir hampir setiap hari,berat mmg cepat turun...

so frenz...x yah lah follow saya melainkan jika anda betul2 telah "makan hati"...,it will happen naturally...:-)...dun wish 4 dats babe, it hurts u know...

n skang,bila nak buat aerobik 30 min pun dah pancit...makan 6 kali heavy foods pun steady jek,tdo sampai terlajak, hujan pun dah benti...confirm,lemak2 akan kembali ke tempat asal...aduyai..

Thursday, November 11, 2010

domam...

hr nie mc...domam..egt nak g keje gak sbb ada kes utk hujahan lisan kes bapa rogol anak..owh haruan haruan...tp apakah daya,mmg takdir siharuan utk duduk penjara lama2..

saya rasa saya homesick...
bila saya tel mak saya,dia kata saya pregnant kot..
adoyai,rasa malu dan janggal bercerita pasal pregnant ngan mak..
dah besau ek anie mak...


sian en somi,jaga saya time domam...bila saya domam,manja saya lebih sket..:-)
btw...tq so much...


alhamdulillah,atas nikmat yg telah diberikan kepada aku
jgn jdkan aku kufur dan alpa diatas nikmat yang kau beri.......

hoooooreeeeyyyyyyyyyyyyyyyyyyy....esok mau balik jb...
jb,here we are..

Wednesday, November 3, 2010

update...

mode:bila rasa rindu yg luar dari biasa....owcchhhh

ramai yang menasihati saya mengenai staying together with MIL n FIL...
most of them look at negatif side...
pada saya,apa pun jalan yang kita lalui,semuanya ada positif dan negatif..
terpulang pada setiap individu sendiri..

Alhamdulillah,walaupun mungkin bukan kediaman sendiri atas nama sendiri
tapi saya masih ada tempat untuk berteduh..
tambahan,saya mempunyai mertua yang tersangat2 sporting dan caring..
dan tentunya..banyak membantu saya mengurus rumahtangga...
(hehheeheh....sbnrnya nak cakap,fuhhh...tak payah masak...hoho)

tp my rule is so simple...perut,pakaian suami saya tanggungjawab saya..so,saya akan pastikan setiap hari yg masuk ke dalam perut suami saya,mesti ada dari hasil tangan saya..at least...segelas air...n mum, hujung minggu dapur itu milik saya okeys..:-)

setiap hari ialah hari utk saya belajar perkara baru...dan perkara yang paling susah utk saya lakukan ialah...merasa sedih dipetang jumaat...sbb setiap jumaat saya akan balik berjumpa mak saya...owh....sy rindu mak saya..sob sob..

Thursday, October 28, 2010

kali pertamanya...

yes,status bertukar kepada isteri org....yeah,sayalah isteri kepada muhamed fairuz bin alwee...Alhamdulillah..

Alhamdulillah,majlis berjalan lancar....semasa akad nikah dijalankan pada 22.10.2010 pukul 9 malam,Allah sahaja yang tahu gelodak perasaan saya masa itu.ntah datang dari mana...hati ini mendapat kekuatan setelah ada suara berbisik.."zairani...ikhlaskan hati betulkan niat.yakinlah,dialah jodoh Allah yang terbaik yang diberikan kepada kamu"...tanpa saya sedari,lafaz ijab dan qabul telah disahkan...sejurus itu juga,adanya satu perasaan yg amat lega mengalir..Ya Allah,berkatilah perkahwinan ini..

majlis di jb berjalan lancar pada 23.10.2010...theme color is red n gold...emmm....suka2...gambar will upload later.n majlis di muar juga berjalan sempurna with green in color pada 24.10.10...majlis dimuar dimualakan dengan majlis khatam al-quran..oh no,just informed yg sy pun kena ngaji...oksigen2...heheh....tp Alhamdulillah...

after majlis2 itu,di har lain kami bergambar studio n outdoor ...tak sabar rasanya nak tgk gambo2 tue...gambor yg lebih natural n manja..*blink blink*....maka kelihatanlah sang puteri mendapatkan puteranya di taman merdeka ditengah2 hari...hehehe..

n then...our pre honeymoon yg telah disponsor...emmm...d only word to say...BEST SANGAT..

n a must visit ialah melawat pusara arwah abah...for d first time saya kenalkan en suami saya dkt abah...lepas baca yassin,awak telah berjanji.."abah,Insya Allah saya jaga anak abah ni baik2"..tanpa saya sedari,air mata saya mengalir...

n now,saya sudah mula bekerja..kami sedang merancang utk honeymoon lak...:-)

Dear En somi,thank you for everything...menunggu saya,sabar dengan saya..tenang dengan saya dan menerima saya seadanya...sebaik sahaja akad nikah itu,satu janji saya...m totally yours....Insya Allah,saya cuba untuk menjadi yg terbaik di kehidupan "kedua" saya kerana saya tahu syurga saya di bawah redhamu...mmmmuuuaaahhhh

Wednesday, October 20, 2010

my birthday celebrations

mayb post ini akan menjadi post terakhir b4 saya kawin..
yeah...betulllah tue,saya akan berkahwin...bernikah..
Insya Allah on 22.10.10...yeah,on my birthday...
b4 sy membebel mengenai tarikh di atas,sy rasa nak bebel pasal birthday "celebration" saya...suka dan sedih..

22.10.1991..birthday saya yg ke 9...
beberapa hari sebelum tue,saya terlalu taksub mengira hari untuk menyambut birthday..
tidak seperti tahun2 sebelumnya..
saya pun dgn manjanya begging hadiah dari arwah abah...
tp bila tiba hr tersebut,saya lupa...
hampir seharian saya duduk dihospital..
bukan saya yg sakit,tp arwah abah...saya masih tidak sedar tarikh tersebut.
malam itu juga saya telah dikejutkan oleh arwah nenek..."bgn anie,abah dah tak ada"...pd ketika itu,saya masih tak sedar akan tarikh tersebut..
esok selepas arwah dikebumikan,ketika saya duduk ditangga rumah...barulah saya sedar.rupa2nya,tarikh yg selama ini saya tunggu,saya kira...adalah tarikh terakhir kali saya melihat wajah abah di alam realiti...
luv u abah...

my last year celebration..yeah..saya suka sbb saya sambut dgn my bestrest gud soulmate...yeah,bermain salji di water world genting...menonton wayang...semuanya kamu sponsor..suka suka n suka sgt...bukan sbb kamu sponsor,tp sbb kualiti time yg kamu bagi pada saya...owh,saya sungguh sangat sayang kamu...

dan tahun ini,saya akan menyambutnya dengan menukar status diri saya kpd isteri org,Insya Allah...satu langkah baru dialam kehidupan...semoga percaturan ini,memberi saya sesuatu yg lebih bermakna...org kata alam rumahtangga ini,banyak dugaan terutamanya di awal2 perkahwinan..org tua2 kata...kena banyak bersabar..oleh itu zairani,sila lekat,tampal,stapler perkataan sabar nie kemas2 yek...

tapi sayang...22.10.10 ini saya tak dpt sambut dgn abah..emm,egt kawan2 abah n pak cik2 saya cakap,abah masa dapat anak pompuan (sy d only girl),buat kenduri beso2 mcm sambut menantu..heheh..sy tahu pd hr tersebut,abah dimana...semoga roh abah sentiasa dicucuri rahmat..Al-Fatihah..

dan saya terkilan sbb sy tak dapat sambut tarikh ini dengan my bestrest gud soulmate...kata kamu ""utk kebaikan kita semua,dan yg ikhlas akan kekal selamanya...Insya Allah."dan saya juga tahu,pada tarikh tersebut dimana kamu berada...jika itu jalan yg kamu fikir terbaik...

Tuesday, October 19, 2010

ikhlas

yes...i agree with u....


"segala yang ikhlas akan kekal selamanya,InsyaAllah.."

dan saya pasti akan keikhlasan ini,atas dasar itulah..ianya tidak pernah mati...
kerana matinya tidak berkubur

Monday, October 18, 2010

buku kecil itu....

pagi2 lagi saya dah berblog...semuanya kerana buku kecil itu...
buku kecil yg saya telek dan baca untuk kesian kalinya...
atau mungkin kali yang terakhir menemani hari2 saya..
ada satu kata-kata yg menyentuh saya dikala ini...

"yang tersirat biarkan tersirat,mungkin lebih mudah untuk kita"

yes....disebalik kehidupan kita ni....terlalu banyak perkara sebenarnya yg kita perlu simpan rapi....tak perlu untuk dihuraikan satu persatu apatah lagi untuk dikhabarkan pada semua...walaupun mungkin kita ada kawan rapat,sahabat sejati,teman tapi mesra,kekasih hati,kekasih gelap ataupun suami isteri....sebenarnya kita tetap mempunyai 2 cara pemikiran yang berbeza...

yang tersirat itu juga tak semuanya manis dan sedap utk dikongsi...kadang2,tuan empunya badan sendiri tak sanggup untuk simpan...

maka,yg tersirat ini akan tetap jd tersirat...sampai bila-bila...

itu satu janji saya yang pasti...

Wednesday, October 13, 2010

investigation completed..

bgn2 tdo,dalam minda saya ada 2 perkara...satu mengenai investigation smlm dan keduanya mengenai kata2 k.kelly...being fooled by partner..aduh,apalah...patutnya saya tak pk dah perkara2 ini,perlu pk mengenai bunga pahar,sireh junjung..pelamin dan baju2 yg cantik...hahhaahha

dan ketika dalam perjalanan ke pejabat td saya merasakan alangkah seronoknya perjalanan ke opis ini tegak dan lurus sahaja...tetapi tiba2 sy termengantuk kerana perjalanan yg lurus tanpa lampu isyarat..

macam itulah kehidupan kita ini,mmg kita rasa best sgt bila hidup ini tanpa sebarang masalah...hakikatnya kita memerlukan masalah untuk mewarnai kehidupan.perkara2 ini akan lebih mematangkan kita...

mengenai investigation smlm...yes...fitnah itu yg mengganggu kehidupan di akhir2 dara ku...sungguh amat tertekan...akhirnya,sy penat menyiasat dan saya anggap ianya telah selesai...selebihnya,saya serahkan pada Pencipta...

damage was done

kata-kata nasihat dr schoolmate saya yg satu nie senang betul menyerap dlm otak saya
saya pun tak pasti kenapa
bila saya dalam kecelaruan fikiran yg kritikal,sy tel dia
seolah2 ubat utk saya telan...dan terus baik
owh teregt ketika saya menangis teresak2 satu masa dulu...agak malu sebenarnya..

kata2 nasihat dia yg seterusnya apabila sy mengadu kepadanya tentang "ragu2"
dia menyatakan...damage was done...its stupid when we say dat perbaiki kesalahan...its suppose what shd we do for our future...
n again,saya setuju dgn dia...

n now, saya perlu fikir apa yg saya perlu buat,saya lakukan untuk masa depan saya..
saya tak perlu pandang kebelakang menyesali kesilapan dan kekurang ijakkan saya mengatur perjalanan...
saya perlu bersyukur kerana saya diberi kehidupan lagi utk melakar sesuatu yg lebih baik..

thanks babe..

Thursday, October 7, 2010

pengedaran surat saman

dlm minggu2 terakhir nie,terlalu sibuk ke hulu dan ke hilir menghantar kad jemputan..
yang post,by hand n via fb...
macam2 reaksi sy terima esp utk org2 yang tidak pernah tahu saya dah bertunang..
even actually almost a year...

antara reaksi2 yg saya terima:-
situasi 1: zai,napa cepat sgt kawin.bukan baru tunang ker (berkata2 sambil buat muka pelik)
*saya tak salahkan dia untuk merasa pelik...sbb sy tunang pun tak ramai yg tahu..dan br di war2kan di FB dlm bulan lepas...sy tunang 26.12.2009 yek...

situasi 2:sambil membelek2 kad saya atas bawah dan terbalik2kannya dgn muka dan mata terbeliak.."Puan,tak hujan dan tak ribut tetiba petir memanah nak kawin"
*hehehhe...perlu ker saya buat pengumuman...cukuplah diri saya sedar yg sy tunangan org..n saya dan En tunang bukanlah jenis 48jam sehari berkepit even kami berada di Muar..kawasan yg sama

situasi 3:"Puan,nie sejak bila pula nie.asyik berulang muar-jb jek tiap mggu"
saya menjawab "bukan ker nak balik jb tue saya lalu kawasan tunang saya.saya nampak dia jatuh longkang.saya tolonglah"
*sbbnya perkenalan kitaorg dan perhubungan kitaorg sesuatu yang....emmmm....ape ek nak cakap...entah...

macam2lah lagi...apa pun reaksi mereka...yg pasti...15 hari lagi,Insya ALLAH,status saya akan bertukar dan ianya tiada rahsia lagi..

Wednesday, September 29, 2010

jodoh

telah dikatakan jodoh itu ketentuan DIA..
ketika menanti kehadiran 22.10.10,23 hari ke tarikh perkahwinan saya
saya masih lagi terfikir adakah dia jodoh saya,jodoh sebenar saya,
jodoh yang terbaik utk saya...jodoh saya yg dapat membimbing saya,membantu saya
ketika perjalanan sementara ini dan perjalanan yang lebih abadi...

boleh ker jodoh saya ini berdepan dengan keras kepala dan keras hati saya,
boleh ker dia bersabar dengan satu rasa yang hampir telah mati ini..
boleh ker dan boleh ker...

pada masa yang sama,saya takut gagal melaksanakan tanggungjawab saya..

betul kata org2 tua...dalam perkahwinan kena banyak bersabar...

penyabar ke saya...

jika saya conggak satu persatu,saya ukur kelemahan saya...
sungguh saya teramat takut utk laluinya...

tapi saya perlu yakin,dialah jodoh yang diberikan kepada saya
dikala saya mencari dalam kegelapan
dikala saya mencari sebuah jawapan
kerana saya tahu DIA sangat menyayangi hamba-hambaNYA

Tuesday, September 21, 2010

serabut..

banyaknya nak pk..banyaknya nak settle..banyaknya nak kena atur..
di tambah pulak dengan satu rasa yg pelbagai..
rasa sesuatu yg kurang..
rasa sesuatu yg kehilangan...

tatkala tangan menulis nama-nama di kad undangan kahwin..
otak tidak dapat berhenti dari berfikir...
perlukah saya mengundang dia..

"nanti org kahwin datang taw"
"nak tgk org pengsan ker?"

tahu,dia mesti tidak datang...yakin sangat..

cara mana utk mengundang?
lihat mata itu pun saya tak sanggup..
memandang kelibatnya pun saya tak mampu..

at last...if i have dat button...

Wednesday, September 15, 2010

darah yg so sweet...



Friends:bila?
Saya:las year?
Friends:What???br skang nak bagitahu..
Saya hanya mampu tersenyum...if everything so simple...
Yes,the only way to happiness,and that is to cease worrying things which are beyond the power...Dan saya percaya,ini adalah satu masa yang sesuai...
Ok...doakan utk saya...agar hubungan ini berkekalan dan lebih penting mendapat keredhaan NYA...
Special thanks of coz for my family mak n abang2...even masa tue,akak ipar saya baru sahaja bersalin dan dengan jayanya telah mengambil bilik yg sepatutnya digunakan oleh saya...hehehe....anie tak kisah sbb anie mmg sentiasa kreatif...hehhe
Tq my best friend, Siti Fethia Mawarnie yg datang dari jauh sehingga awak datang lambat...hehehe...ok,saya tak nak marah lebih2 sbb seluruh ahli keluarga saya n mak cik2 saya telah memarahi awak...hehehe
Untuk huda,thanks datang even saya tahu awak agak terkejut dengan perkhabaran itu...emm,yg pastinya majlis kita selang seminggu...:-P
Dan yang amat tak terhingga untuk penyimpan mohor2 besar saya...nadia n zila...thanks sgt2 ...nadia yg sentiasa ada masa utk saya,mendengar saya menangis setiap hari dan memberi saya semangat even kadang2 dia pun agak poning...n zila,thanks sebab jadi d best mentor ever...n jadi ketua make up...korg berdua juga menjadi sebab kenapa air mata ini mengalir di hari itu....:-(
En Tunang (even saya tahu awak tak baca blog nie,later mayb :-P), thanks a lot sbb terlalu sabar dgn saya hingga hari ini...semoga kesabaran itu semakin tebal n tebal n tebal...:-)....so apalah sgt kan klu balik raya jb every year utk raya pertama kan kan kan....:-)

Monday, September 13, 2010

bila rindu melanda...

"nak pegang tangan tak sampai...maka tali ALLAH jua kita berpegang"


orang rindu....rindu sangat
yes....bila rindu bertamu...satu persatu kenangan datang menjelma
mengisi kesunyian jauh dilubuk hati
mungkin br kini org tahu apa yg dimaksudkan kerinduan yg indah
walau rasa rindu ada,sekurang2nya ada sesuatu yg menemani..

sesaat teringat kata2 ketika keputusan nekad itu org ambil...
"kau ingat kau siapa,boleh tentukan apa yang terbaik apa yang tidak"
org hanya mampu tersenyum...walau dalam hati ada sket tercalar.tp cepat org
pujuk hati kerna tahu..kata2 itu datang dari kemarahan...
tapi kini....org pasti...
benarlah keputusan itu mmg terbaik utk kamu...
yeah,orgter senyum gembira walau tidak dinafikan kehadiran rasa cemburu...

terlalu banyak jika diungkai satu persatu...saya harap saya masih mamapu bertahan
mungkin untuk 30 tahun lagi...
walau mimpi semalam kerap datang menerjah...

~~~andai benar sudah mati,tunjuklah kepada org kubur itu agar bisa org tanam satu persatu..

Friday, September 10, 2010

salam lebaran

first of all, pohon kemaafan utk semua keterlanjuran kata-kata saya,kekhilafan dalam perbuatan saya,pandangan saya,tindak tanduk saya...halalkan semua makan minum saya dan terima kasih untuk kebaikan anda semua kepada saya...salam aid fitri...

Alhamdulillah,masih bernafas dengan keadaan kesihatan yang baik ketika melalui ramadhan yang lalu...entah kenapa,ramadhan yang lalu saya lalui dalam keadaan yang tersangat tenang walaupun permulaan yang tidak berapa baik utk saya. Tp Alhamdulilllah,DIA sayang saya...diberikan saya ujian untuk saya kenal nikmat dan erti bersyukur...untuk saya menghargai sesuatu yang menyayangi saya..harapan saya,agar kasih sayang itu tetap kuat untuk saya dan dia terus bersabar utk saya...

sungguh,ramadhan yang berlalu terlalu sedih saya rasakan..addakah kerna ia ramadhan terakhir?ataupun kerana ramadhan terakhir bergelar org bujang...:-)...dengan nikmat kesihatan yang diberikan,saya mampu melakukan sesuatu yang telah bertahun menjadi amalan saya di bulan ramadhan...tidak pasti apakah apabila status bertukar,saya masih mampu lakukan..tidak,bukan salah status itu...tp kerana tanggungjawab yg berbeza.Jika sekarang dengan sesuka hati saya memenuhi undangan iftar ramadhan,bersahur ala kadar...tp tidak mungkin saya lakukan perkara yg sama nanti...Insya Allah,will try my best...

Dear soulmate,sungguh saya rindu...tidak tahu apa yg sedang kamu lakukan kini...jauh dilubuk hati...saya doakan yang terbaik untuk kamu...saya doakan,kamu bahagia selalu..terima kasih kerana menjadi sebahagian dari hidup saya...dulu,kini dan selamanya....salam lebaran...

Saturday, September 4, 2010

tak cukup lagi ker??

mood geram...sbbnya...ada seorg hamba Allah nie yang tak pandai bersyukur,berterima kasih dengan rezeki yang ada...

tak...bukan saya nak ukur nilai kesyukuran dia...bukan...macam nie citer nyer...

kwn aku tel,dia cakap camnie...

"zai,tuan **** cakap ngan aku...dia nak mtk tlg ko settle satu kes nie...nanti2 kira r"

dah tergamam dah.sy pun respon "napa tak cakap sendiri dengan aku"

"dia kata sbb aku rapat dgn kau"

dalam hati saya...apa nie...dia nie tak cukup lagi ker apa yg dia ada.wife pun keje hebat.gaji dia sendiri besar.cukup sgt klu nak support anak dia.sebenarnya bukan sekali dua saya dgr pasal dia,kawan sy sendiri pernah dihulurkan beberapa note kemewahan dunia..

saya peliklah...tak takut ker membesarkan anak2 dgn duit mcm tue...kan jadi darah daging tue...nanti anak membesar tak dengan berjaya,anak juga yang dimarah..tue br kat dunia...kat sana nanti....x yah lah citer...

bukan ker kita nie perlu berbelanja berdasarkan kemampuan kita...hidup bersederhana...

sebenranya dah banyak kali saya ditawarkan utk perkara2 macam nie...ada sekali tue...

"Puan,nak duit tepi tak.kita buatlah bisnes kecik2.untung sama2....alah,cr kes kecik2 jek"

owh hati....kuatkanlah hati....cukuplah dosa2 yg ada nie....

takut....risau pun ada....janganlah diri ini terlupa...alpa dengan kemewahan dunia hingga jadi hamba kepada wang ringgit.

Friday, September 3, 2010

lesson for yesterday...

ramadhan kali ini mmg agak mewah rezeki saya..
saya rasa baru 2 kali berbuka atas belian sendiri.
makanan sentiasa bersangkut di pagar umah untuk bersahur..
Alhamdulillah...rezeki...

smlm pun berbuka atas jemputan orang...
agak istimewa jemputan ini...
terima kasih ye...siap tapau skali lauk bersahur...:-)

afetr balik berbuka..ada kawan ajak jumpa..
yeah...disinilah lesson for yesterday...

hikmah disebalik setiap kejadian..

"Alhamdulillah Puan,benda macam nie terjadi kat saya. Saya dapat bayar balik
apa yang saya pernah abaikan dulu. tapi, bab hati dan perasaan mmg suatu takdir dan kita takkan dapat jangka semua tue"

terlalu panjang jalan cerita dia....dari cerita kerja hingga cerita yang agak personal pada saya...

maka,jadilah saya pendengar yang setia...mungkin sbb jalan ceritanya yg menarik atau mungkin jalan ceritanya hampir sama atau sama 100%...

kawan saya yang dahulunya terlalu selesa dengan kerjanya...agak hebat juga kegiatan sosialnya...boleh dikata serba serbi "sempurna"...tp suatu hari diuji dengan tindakan tatatertib...3 hari tidak boleh menerima hakikat...tp sket demi sket cuba bangun...dan akhirnya,tika ini dia berada disini...dengan semangat yg kuat dan lebih fokus...

saya kagum dengan semangat dia,keterbukaan dia dan redhanya dia menerima ujian...

benarlah,life is all about how we react...

Wednesday, September 1, 2010

PadaMu ku Bersujud

Ku menatap dalam kelam,
tiada yang bisa ku lihat,
selain hanya namaMu,
Ya Allah

Reff:
esok ataukah nanti,
ampuni semua salahku,
lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta,
Kau beri ku bahagia,
jadikan aku selamanya,
hambaMu yang selalu bertaqwa

Ampuniku ya Allah,
yang sering melupakanMu,
saat Kau limpahkan kurniaMu,
dalam sunyi aku bersujud


...tiada tempat terbaik untuk mengadu melainkan kepadaMU :-)

Tuesday, August 31, 2010

short post,,

all abaout tel conversation last week means about 16 ramadhan received...act,it's about me....

agak memeranjatkan berita yg disampaikan pasal saya..x perlulah utk saya tulis dkt sini..en3= hanya utk diulang baca dan mungkin sebagai ingatan....tp citer yg satu ini akan saya egt sampai mati..and tentunya tiada kemaafan melainkan org yg menyampainya minta maaf sendiri dgn saya...selebihnya,hanya urusan dia dan Pencipta...

selepas itu,my frenz bertanya..."betul ker,lepas budak legal firm...budak levis lak"
again,saya terkedu...terus terdengar beberapa kata2 yg masih kuat bermain di telinga saya...."cukuplah....cukuplah.dia dah terlalu byk menderita"...masih terbayang lagi,msg itu...apakah benar?adakah kerana keizinan itu?...owh,sudah terlalu jauh utk ditegur...apatah lagi utk dinasihati...

seyes,kedua-dua berita ini agak memeranjatkan saya.kalau tak,tak derlah saya nak berfikir hingga hari ini...

tapi.........


tiada lagi air mata saya utk semua ini...tiada...

Monday, August 23, 2010

sayang tak...??

sayang bukan boleh dipaksa
sayang bukan boleh disuruh-suruh
sayang bukan untuk lakonan

biarlah ia datang dengan keikhlasan
biarlah ia datang dengan kerelaan

agar rasa itu terus kekal dan tanpa perlu dikhianati
tanpa perlu ada penipuan
tanpa perlu dipersoalkan

teruslah bersabar..
saya tahu awak sangat sabar dengan saya
sabar dengan ketidakprihatinan saya
sabar dengan kekurangan saya
sabar dengan kelemahan saya
dan saya pasti....awak sangat sabar menanti..

dengan izin NYA,demi mencari keredhaanNYA
saya pasti...kesabaran awak akan terjawab..
dan semoga...ada sabar lagi untuk saya..

Thursday, August 19, 2010

bapa oh bapa

Safe now from rapist dad

Safe now from rapist dad



takut kan kes2 macam nie...seorang bapa yg sepatutnya tempat kita bermanja,bergantung,
tempat meluah dan berkongsi masalah...tempat berlindung...tp akhirnya menjadi
pemusnah kehidupan...

semuanya kerana kerakusan,nafsu yg diluar kawalan,tiada iman didada.
institusi keluarga itu musnah..

bila bercerita kes ini kepada mak,mengucap panjang mak....panjang doanya utk anak-anak dan keluarganya
yeah....besarlah harapan saya agar ayah kepada anak-anak saya nanti (Insya Allah)...akan jadi ayah yang
terhebat untuk anak-anaknya...yg membantu perkembangan rohani dan jasmani untuk perjalanan di dunia
dan bekalan di akhirat....Amin

Tuesday, August 17, 2010

fikirlah...

Bulan ramadhan yang banyak keberkatan...dan telah dikatakan doa org yang berpuasa sehingga ia berbuka antara doa-doa yang tak terhijab....hebat sungguh bulan ini...itu tidak dikira amalan-amalan lain...tentunya,tiada siapa dapat memastikan adanya peluang lagi untuk menyambut ramadhan akan datang....
3 hari terawal dibulan ramadhan amat menguji saya...saya sungguh tewas untuk menghadapi ujian itu...tp bukankah syaitan2 diikat...sungguh,yang tinggal itu hanyalah kerendahan iman saya...lemahnya saya...
Saya tak dapat menyimpan lagi....saya perlu luahkan...sy tak sanggup untuk menjadikannya nanah dalm hati saya...maafkan saya jika agak emotional.
Babe,it happen 2 kali...tak egt kan bila??....let me tell u...1st was b4 “incident” 20 dec 2009 happen...shd not disclose here wat happen...2nd was 13 ogos 2010...puasa hr yg ke 3...i dunno how u got an idea to say like that.. “org itu”..all these while,i never care for whatever people said about me...did to me....for almost three years saya jd pekak dan bisu untuk semua kejian2 itu...dun care at all bcoz everything was true...org nak kutuk,kutuk r....u never know dat kan...even u x bear to know whatever hd happen to me....
BUT,when u said like dat....owh...sakitnya..swear it only God knows.”org itu”try to destroy whatever u still have...adakah sama dengan sy yg memusnahkan diri sy sendiri...fine,i dun want to talk about sacrifice as u said “JGN UNGKIT PASAL PENGORBANAN”...
Say dat....IF saya sama mcm “org itu”....ur life will totally destroy....i hv irrebutable evidenceS...jus say it....any time.sesuatu yg selama ini saya simpan...satu persatu saya boleh leraikan...saya tunjukkan pada dunia.di mana ketika itu,tidak perlu lagi penjelasan ....dan ia akan jd satu judicial notice....tell me....did i do dat!!!then i will show u, how to hate me.
Think back...did u wish me to be like that..but i dun need ur answer...cukuplah tanggapan itu pada saya...seorang yg pernah berada teratas in ur life,mungkin telah menjadi hanya ditapak kaki...
Izinkan saya untuk bangun dari kejatuhan ini....benarkan saya melakar sejarah baru dalam saki kehidupan...beri saya peluang untuk menghargai org yg tahu menghargai.
Again...slm ramadhan...sorry 4 everything....my las word...bertanggungjawablah atas mistake sendiri...no need to blame others n enuf of hurting others esp d one who luv u so much....

Dan hati ini telah berkecai2...

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan ini...

sgt bermakna ramadhan ini..
ramadhan yg saya lalui bersama-sama org-orang yang amat saya sayang...
ramadhan yang terakhir sebelum segala-galanya berubah...
dgn harapan...agar perubahan itu untuk menjadi yang lagi baik...
baik dan sempurna...

disaat ini,kesempurnaan itu yang masih teratas..
walau saya sendiri yang lari dari kesempurnaan itu
saya sendiri yang keluar dari kemewahan yg ada....
kerna tak mungkin perlu saya lupa pada mereka
yang lebih memerlukan

Semoga ramadhan ini membawa makna yang besar
memberi saya kekuatan
membentuk kesabaran yang tinggi
terutamanya dalam menghadapi masa yg lebih mencabar
fizikal,mental dan emosi saya...

untuk anda senua,selamat menjalani ibadat puasa dan rebutlah keberkatan yang ada..

Thursday, August 5, 2010

dunno where to throw it...

saya tak tahu...saya sunggu tak tahu...
mana saya nak buang rasa ni...
dkt mana saya nak letakkannya..
saya buntu...saya bingung...
saya resah melaluinya...
saya amat risau...
sungguh bercelaru rasanya...

owh Ya Allah,
lindungilah dia sahabatku...
sesungguhnya KAU lah sebaik-baik pelindung
hanya pada MU tempat mengadu...tempat bermohon..
dan...berilah kekuatan kepadaku...

sedih,pilu dan sakit tidak dapat lagi ditahan..
bila mendengar ujian itu kepadamu..
adakah benar salah saya semua itu berlaku..
atau mungkin kesilapan diri sendiri..
tapi yang pasti bukan salah org yg mengkhabarkannya...
hingga mengalirnya air jernih itu..
dihadapan org yg tak sepatutnya...

ahh...bukan waktu untuk mencari kesilapan sesiapa...
hanya satu sahaja yang dapat saya lakukan
berdoa yang terbaik sahaja untuk dia...
kerana saya tidak dapat selalu ada untuk dia...

Sunday, August 1, 2010

owh...baiklah....fine..!!!

yeah,tgh mood geram...
baik jauhkan diri dari saya...

baiklah...
sungguh tegar yek sakitkan hati org...
sungguh tak berperasaan..
benarlah,sudah mati...
tp tak cukup ker selama nie sakitkan hati orang
ingat org nie tak der perasaan
atau hati manusia org nie dah bertukar menjadi hati emm...hati ayam kot

tak per2....
terima kasih sangat2...
terima kasih utk sebuah kasih..
terima kasih utk calaran ini...
tentunya berbekas utk selamanya...

org pernah alami saat paling susah...
org pernah buat tindakan paling kejam...
org tahu...org boleh jd lebih itu...

so.....FINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hiduplah anda dalam pembohongan yg berpanjangan...

Friday, July 30, 2010

kehidupan




kadang-kadang
kita rasa kehidupan kita terlalu sukar,terlalu susah
kita rasa kitalah yang paling malang
kita rasa kitalah paling tidak bahagia...

sebenarnya...
kita lupa memandang sekeliling kita...
kita lupa merenung seketika...
kita lupa mensyukuri nikmat kita

begitu juga saya...
dikala ini saya rasa semacam terlalu berputus asa..
bahu yang selama ini saya sandarkan mungkin
telah tiada..
jalan yang selama ini saya lalu terasa
terlalu berduri

tp
disebalik rasa ini,
saya tetap berbangga dibesarkan dalam
sebuah keluarga
keluarga yang sempurna
keluarga yang melengkapi kehidupan saya...

dan hr ini,si kecik itu telah menggembirakan saya...hehe

Thursday, July 29, 2010

teruna dan dara

Teruna:Cinta kita akan kekal utuh dilubuk hati yang dalam...itulah hasil keikhlasan dan kesabaran kita selama ini...terima kasih diatas keikhlasan dan kesucian kasih yang syg beri..akan kekal selamanya

Dara: selagi org bernafas,selamanya org tetap sayang dan cinta sayang

Teruna:i believe in our love sayang. Hati orang tak pernah berubah dan takkan berubah

Dara:syg,jadikan kenangan kita kekuatan kita

Teruna:dats d hardest thing i have to do in my entire life

Dara:Org tahu tp x mungkin utk kita lupakan


~~~owh,macam tuelah kata-kata sepasang kekasih.Saya bukan nak mempertikaikan kata2 yang mereka lafazkan..tp saya terfikir,sejauh manakah kata2 yg disampaikan oleh pasangan2 ini...benarkah hati siteruna takkan berubah dan takkan berubah.Bagaimana suatu masa nanti,mereka ditakdirkan berpisah dan berjauhan...atau mungkin berlakunya perselisihan sehingga hilangnya kepercayaan.Sanggupkah lagi sidara menyimpan kenangan mereka bersama....

bercinta mmg indah...apatah lagi bercinta yang sentiasa mendapat restu org tua dan mendapat keredhaan dr Allah...yang pasti,jgn sampai terlalu taksub mengejar cinta manusia sehingga lupa cinta Pencipta....

Wednesday, July 28, 2010

behind everything...

~~~No one can tell behind joyful eyes is a girl who can’t help but cry~~~


Tiada siapa yang boleh menafsir disebalik wajah yang tersenyum,ketawa yang riang,gelak ketawa yang gembira...tiada sesiapa pun yang tahu disebalik semua itu..cakaplah,anda memang mengenali sahabat karib anda,pasangan anda atau pun ibu bapa anda...anda melihat mereka tersenyum,ketawa dan bergelak gumbira,tapi sebenarnya anda tidak tahu apa yang tersirat..

Saturday, July 24, 2010

adakah masih sama?

7.30 pg pergi pasar,balik siang ikan,bsh ayam n terus masak....lepas masak g sapu luar umah n pungut pokok2 yg saya dah terbang smlm...masuk umah,mandi+solat+makan,terus gosok baju sebakul..baca newspaper...asar g solat n terus potong pokok n cabut2 rumput kat luar pagar smpi maghrib n malam...me time...

owh sy bukan nak mengeluh penat...sy x kisah dan saya dah biasa dengan kerja-kerja macam nie....

tapi saya teramatlah risau bagaimana nanti bila saya dah berkahwin...
dapat ker sy menjaga mak saya seperti sekarang...
setiap mggu blk kg (bandar JB sbnrnya) menjenguk dia...
kesian dia...
mesti sy rindu...

soulmate...

i believe that everyone has their own soulmate in their life...
same goes to me...
miss my soulmate....sgt rindu that litle angle
d one who always cherish my day wit lurve,laughter and cry
owhhh....tersangat-sangat

teregt masa saya ditimpa demam (actually tgh mood demam skang)
my soulmate took me to d clinic
walau terasa dia telah menggunakan kuasa "veto"nya utk memaksa saya berjumpa doktor
tp menghargai perjalanan dia yang jauh...pasrah sajalah

owh,teregt sambutan birthday saya yg dirai...
tersgt istimewa....sangat dan sungguh...terharu

saya tak lupa macamaner kami bergaduh..heheh
dua2 kaki gaduh dan dua2 nak menang...
las2....dua2 nangis...
owh,sungguh tak malu dua manusia tua ini,menangis sebagaimana kanak-kanak yang tidak dapat gula2...

saya juga tak lupa utk setiap detik ditegur dan dimarahi...
tidak mungkin saya lupa nasihat2 yang diberi..
apa lagi utk melupakan sesuatu yang bermakna
kerna apa saya dan tindakan saya pada hari ini
sebahagiannya kerna soulmate saya

tapi kini,soulmate saya terlalu "jauh"
jauh sangat untuk dicapai dan dipimpin
sy sgt rindu soulmate saya yang "dulu"...
tp sayang,ianya telah "mati"

sesungguhnya,saya tak putus berdoa utk dia...agar dia sentiasa diberkati...amin...

Sunday, July 18, 2010

tajuk itu dan wall ini...

sincerity??
kenapa ek saya pilih tajuk blog saya begini...
yeah...utk 2 thn lebih kebelakang ini saya telah diajar tentang keikhlasan..
bukan saya maksudkan ibu bapa atau cikgu2 saya tak pernah mengajar begitu
tidak sama sekali
tapi saya lebih mendalami maksud keikhlasan ini...
"dalam apa-apa kita buat,yang penting ikhlas zai"
yes....always remember...
dan kesan keikhlasan itu yang membawa saya ke sini
kesan keikhlasan itu yang mendorong saya untuk membuat satu keputusan
dan kerana keikhlasan,saya tak pernah mengharap balasan...
terima kasih...terima kasih dan terima kasih....
kini saya tahu,saya percaya utk setiap apa yg saya lakukan,saya perlu ikhlas
agar apa pun yang terjadi,saya boleh terima dengan terbuka....dengan izin-NYA.

wall ini??
yeah...sebenarnya saya menumpukan pada "life goes on"
deciding to close my previous blogs bila saya betul2 tgh cium ke bumi
n deciding to create this blog bila sy tgh merangkak utk bgn semula
thanks utk kawan2 yg sentiasa menyokong saya dan mendoakan saya
owh sangat sakit ketika saya tersungkur
cakaplah apa sahaja yg saya tak buat....sehinggalah saya pernah alami sakit dada
hypertension!!
berlagak senyum dan gembira...owh....hebat saya berlakon (memetik kata2 kawan saya ain n shikin)
tp semua ini menjadikan saya kuat...lebih tenang berhadapan masalah
saya tak nak sesak nafas dimalam hr sorg2 lagi...tidak...saya tak mahu..!!

verdict:watever happen,life must go on...continue.matlamat kita manusia hanya satu...untuk berjumpa PENCIPTA...so,lakukan dengan keikhlasan....:-)semoga saya sentiasa tenang dengan ujian2 mendatang...HE knows d best

Thursday, July 15, 2010

sujud memohon

Wahai Tuhan yang Maha mendengar
Hamba-Mu ingin bicara dengan suara paling halus
Kerana malu mengaku dosa

Wahai Tuhan yang menyempitkan kehidupan ahli fasik
Hambamu tidak mampu menahan seksa terhimpit di lembah kehinaan ini

Wahai Tuhan yang Maha melihat
Ketika malam gelap gelita
Hamba Mu memohon keampunan
Atas dosa terlihat oleh Mu
Ketika terangnya siang atau tiada cahaya

Wahai Tuhan yang tak pernah menzalimi semua ciptaan
hambaMu sujud insaf
setalah dihancurkan hidup dengan balasan derita
natijah kealpaan dan keangkuhan

Wahai Tuhan yang menunjukkan jalan lurus untuk orang yang terpilih
Tunjukkanlah aku jalan itu,untuk ku jejaki langkah mereka.....

decision

Dan akhirnya....

Akhirnya,saya membuat keputusan untuk menulis semula...mungkin cara dan intipati penulisan yang agak berbeza...

Entah apa yang membawa saya untuk menulis semula...terasa macam ada kekosongan atau kekurangan..

Insya Allah,dapat menjadikan saya lebih bermotivasi tinggi...cewah!!!
Yang pasti,blog ini merupakan sesuatu untuk saya kenang....saya baca kembali...atau mungkin peninggalan untuk anak-anak saya....(anak????emmmmm)

2 blog asal ada sejarah yang tersendiri untuk diri saya....atau mungkin untuk org lain...terpulanglah pada mereka....tp pada saya tetap SESUATU yang AMAT saya hargai....saya kenang sbb semua itu yang menjadikan saya,yang membentuk saya pada hari ini dan tika ini....pastinya....semua itu adalah saya....sebahagian daripada saya...

Well.....stop a while as a mukadimah.....

Going to work.....